Zelfzorg in turbulente tijden

zaterdag 12 maart 2022

Sprekers

Björn Prins
Jeroen Klinckaert

Rode Bol  Sint-Denijslaan 485, 9000 Gent

Programma

8:30u-9:00u: registratie
9:00u-10:30u: a mental “start to run” (Björn Prins)
10:30-11:00u: koffiepauze
11:00-12:30u: een holistische visie op het bewegingsstelsel (Jeroen Klinckaert)

Accreditering goedgekeurd DG 2 AE 20

Abstract

Het probleem:

We leven in een wereld die veranderlijk, onzeker, complex en ambigu is (VUCA). Het omgaan met deze realiteit vereist een zogenaamde open mindset (psychological flexibility). Deze bestaat uit een aantal evidence based inzichten en skills die ontleend zijn aan de third wave of cognitive behavioural therapies (CBT). Deze coping skills (paced breathing, focused attention, open awareness) dienen in de eerste plaats ingezet te worden voor de mentale gezondheid van de hulpverlener (stressreductie, burnoutpreventie). Uit onderzoek blijkt dat dit een conditio sine qua non is voor de kwaliteit van de therapeutische relatie (empathie, authenticiteit, vertrouwen).

Hoe er praktisch met omgaan:

Het lichaam kan op regelmatige tijdstippen aangeven dat we een grens bereikt hebben maar hoe reageren we hier op? Ons lichaam is letterlijk het opvangnet van fysieke, mentale en emotionele belasting waarbij het brein ons continu beschermt. Dit aanpassingsvermogen gebeurt door het autonoom zenuwstelsel via het bindweefsel (fasciae) naar ons fysiek lichaam. Aanpassen staat steeds in teken van veiligheid en stabiliteit wat resulteert in meer spierspanning en soms overbelasting.  De manier hoe je vandaag beweegt is dan ook hoe je lichaam zich heeft aangepast aan alles wat je doet en meegemaakt hebt. Dit mechanisme is echter geen éénrichtingsverkeer! Via beweging een veilig alternatief creëren voor het brein brengt fysieke en mentale veerkracht.

In deze lezing wordt toegelicht hoe deze elementen in de dagelijkse tandartspraktijk een bron van ontstressen kunnen zijn.